Langsung ke konten utama

Foreseeing Jakarta in the Next Five Years


Only a day left before millions of Jakarta’s citizen choose their new governor. Within these few months, the six candidates have campaigned through many ways. Even the official campaign just started about a week ago, the advertisements have been shown since several weeks ago. From mass media to social media, all candidates are trying to get the voters as many as they can. On their choice to use media campaigning tools, actually we can foresee how the candidates will govern Jakarta in the next five years.

Some candidates are still using the ‘traditional ways’ through putting their faces in posters, flyers, billboards and other printer materials. They also use TV, radio and other mass media placement to introduce themselves to public. By using mass media and all printed materials, it could be the effective ways to get many voters, especially from lower middle class group. The lower middle class people are easy to be influenced through “provocative slogans” and word of mouth. If the candidates put on their faces everywhere, it will be easier for them to be identified. Moreover, the lower middle class citizens do not really care on the candidates’ backgrounds. They prefer to choose the candidate who is familiar for them.

In fact, by using many printed advertisements, it shows that the candidates do not care enough to the environment. They might not consider the “go green” trend, which many of Jakarta’s citizens start to aware about environmental issues. They kind of unaware that using many printed materials for their campaign could give negative impact in their view about environmental issues. If they consider the environment that much, they will reduce using printed advertisement and started to use alternative media for campaign.

Meanwhile, we know that only two main problems in Jakarta that need to be solved immediately, which are traffic jam and flood. Traffic jam and flood are the two main problems in Jakarta that is related to environment. Logically, if the governor does not care enough to the environment, how can he solve the problem of traffic jam and flood in Jakarta? Moreover, if the candidates are using too many printed materials, it means that the candidates are easy to spend money for things that might be unimportant.

Despite using printed advertisement and mass media placement, some candidates are also using the social media. Usually, they are seeking the attention from the young people. They also invited some celebrities in social media to give an endorsement to support their candidatures. This shows how the candidates are very aware with the movement of information and technology. Campaigning through social media also means lesser cost with hopefully a huge effect. The candidates who are using social media intensively usually will get the attention from young people and upper middle class group. But, the candidates will be difficult touch the grass root people who are illiterate to social media.

The candidates who are using social media usually have segmented and exclusive voters. They will only gain big support from upper layer citizens. If they are chosen, they will take the job as effective as they can. They will prioritize the interest of upper middle class to make the city more modern and conform. They will follow the trend that happens in other metropolitan cities worldwide. Not to mention, they might do the “copy and paste” system to solve the problem in Jakarta from other metropolitan cities. It means they will have little clue on local character and grass root problems.

The way the candidates persuade the voters likely reflects how they will govern in the next five years. Media campaign is still becoming an effective tool to reach the voters. While the official campaign is just begun in last two weeks, the candidates were making the campaign through media. From their media campaign tools choice, at least we could foresee how they will govern in the next five years. 

Komentar

Ecky Agassi mengatakan…
bagian dari strategi marketing juga vin,

karena konstituen jakarta gk semua middle class yg aware sama socmed, strategi printed advertisement gk bisa dihindari (bahkan faisal basri pun pake), tapi yg harus diperhatikan memang porsinya,

lo ikut milih kan ya vin kemarin?gw cuma penonton aja nih, haha :D

Postingan populer dari blog ini

Operasi Abses Kelenjar Bartholini

Assalamu'alaikum wr. wb.
Apa kabar kawan2? Semoga selalu dalam keadaan sehat wal afiat serta tetap semangat menjalani aktifitas.
Apa kabar saya?

Alhamdulillah, keadaan saya hari ini jauh lebih baik dari kemarin maupun beberapa hari yang lalu. Teman2 yang baca postingan saya sebelumnya mungkin telah mengetahui bahwa beberapa hari ke belakang saya menderita suatu penyakit yang membuat saya susah duduk, bangun dan berjalan. Sampai - sampai saya harus masuk UGD untuk disuntik obat penghilang rasa sakit di pantat saking tidak tahannya.
Ternyata, setelah pulang dari UGD, obat penghilang rasa sakit itu hanya bertahan satu malam. Keesokan harinya, saya mengalami sakit yang sama. Susah duduk, bangun dan berjan. Terkadang, rasanya perih sekali, sampai-sampai saya menangis karena tidak dapat menahan sakitnya. Namun, karena sudah diberikan salep dan obat penghilang rasa sakit beberapa saat sakitnya mereda. Bahkan dua hari kemudian saya memberanikan diri untuk pergi ke Jurong Point sendirian memb…

PKS dan Kampus

Assalamualaikum Wr.Wb.

Iseng, lagi googling ttg "Majelis Syuro SALAM UI" eh malah nemu di thread ini http://forum.dudung.net/index.php?topic=14562.20;wap2

padahal, tadinya gw mau ngebandingin aktivitas LDK2 di universitas2 di Indonesia, macam Salam UI dan Gamais ITB...yo weis lah....
skg saatnya dibuka semuanya....

yang mau tau siapa mereka?apa saja yang mereka lakukan? yuk intip curhatan mba Arbania Fitriani ex-kader PKS

Saya waktu mahasiswa adalah kader PKS mulai dari 'am sirriyah sampai ke 'am jahriyah. Mulai dari saya masih sembunyi-sembunyi dalam berdakwah, sampai ke fase dakwah secara terang-terangan, sejak PKS masih bernama PK sampai kemudian menjadi PKS. Dalam struktur pengkaderan PKS di kampus, ada beberapa lingkaran,yakni lingkaran inti yang disebut majelis syuro'ah (MS), lingkaran ke dua yakni majelis besar (MB), dan lingkaran tiga yang menjadi corong dakwah seperti senat (BEM), BPM (MPM), dan lembaga kerohanian islam. Jenjangnya adalah mulai dari lembaga d…

Persiapan Kuliah di Luar Negeri (part 1)

Banyak orang yang bertanya2,  bagaimana cara gw bisa mendapatkan beasiswa, S2 ke luar negeri?
Hmm, pertanyaan yang sebetulnya bisa dijawab dengan jawaban yang berbeda-beda dari bermacam-macam orang. Alhamdulillah, gw diberi kesempatan oleh Allah untuk melanjutkan kuliah di Singapura dengan full beasiswa. Persiapan gw untuk melanjutkan kuliah ini sebetulnya kurang lebih gw siapkan sejak 6 bulan sebelumnya. Pertama, cari-cari info tentang syarat2 untuk S2 di luar negeri. Rata-rata aplikasi untuk S2 atau S3 di luar negeri udah dibuka di akhir tahun sampai awal tahun berikutnya (November - April). Karena dulu gw kepengen banget kuliah di Oxford, jadi patokan gw untuk apply S2 ya ke sana. Masing-masing universitas punya syarat pendaftaran yang beda-beda. Umumnya, untuk jurusan sosial, jurusan semacam HI, politik lebih tepatnya, cuma butuh nilai TOEFL/IELTS, surat rekomendasi, esay dan ijazah. Alhamdulillah banget, gw waktu itu dapet contoh surat rekomendasi dan esay buat apply S2 dari kak …