Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh!

Salam dari Madinah, di penghujung tahun 2018 ini saya ingin mengucapkan syukur atas segala karunia dan berkah yang telah Allah limpahkan kepada saya dan keluarga. Alhamdulillah, malam pergantian tahun kali ini bisa dilalui lagi di kota suci.

Tadinya mau nulis banyak, haha.

Tahun ini banyak banget hal yang dialami. Bulan pertama dan kedua kehilangan 3 orang anggota keluarga dr pihak Bapak sekaligus karena kecelakaan lalu lintas. Bulan pertama juga Bapak kembali masuk rumah sakit karena serangan stroke kedua, sedih banget dalam waktu yang bersamaan dapat ujian seperti itu, semoga tahun 2019 Bapak ga harus masuk rumah sakit lg karena stroke atau penyakit lain ya Allah, amin.

Bulan kedua, aku akhirnya bisa memastikan langkah selanjutnya untuk pindah ke kantor yang sekarang. Akhirnya, Allah juga yang menakdirkan saya bisa berkantor di Jl. Sisingamangaraja No. 70A. Walaupun setelah dijalani tidak semua hari ada pelanginya, tapi alhamdulillah dapat lingkungan kerja yang nyaman dan aman. Semoga berkah atas pekerjaan dan rizki yang diberikan, amin.

Bulan ketiga, bulan terakhir di DPR. Bulan ulang tahun dirayakan dengan surprise dari sahabat2 tersayang. Alhamdulillah. Hari ulang tahun juga menjadi hari saya berikan surat resign ke bu NAA yang dibalas dengan "bukannya resign harus dikasih tau 3 bulan sebelumnya?"... Zzz drama, mana beliau ga kasih gw berangkat ke Korsel, just because gw mau resign haha. Hamdalah, drama dpr selesai pindah ke asec ;)

Bulan keempat, gw finish half marathon kedua di KL, waktu lebih lama haha, tp lebih ga painful thanks to Mas Deny dan Sali yang jadi temen lari dan coach selama tiga bulan. Bulan ini gw juga race 10k di Jogja, yang kalo di website ditulisnya DNF tp alhamdulillah tetap bisa dapat medali, sama kayak gw di KL sebenernya udh cot tp ttp dpt finisher medals haha. Oh ya, ini bulan pertama di asec, udh dpt jatah 2 meeting sendiri. Mulai berpikir apa gw ga nerusin probation ya gegara nature of worknya ga challenging haha. Ternyata salah, gw belajar banyak dari tempat kerja baru gw ini.

Bulan kelima, mulai sibuk sama project, terus nyiapin first mission juga yang ndilalah dapetnya ke Seoul! Mulai bisa adaptasi sama gaya kerja di kantor, masih banyak friksi sama kepala divisi gw. Bulan Mei, mulai puasa di akhir sampai bulan Juni, gw ngerasa kurang khusyu gegara banyak kerjaan haha (alasan gw aja ga bisa bagi waktu).

Bulan Juni, it is a hopeful month. Gw ngurus visa multiple business ke Korea hampir gagal gegara baru dimasukim sehari sebelum libur panjang cuti bersama lebaran. Alhamdulillah, berkat kuasa Allah dan bantuan Mission dan MOFA ROK, jadi juga itu visa satu hari. Kalo ga gagal deh gw mission pertama haha. So the first mission was done like 3 days after Lebaran haha, pergi sendiri pulang sendiri, bawa masker banyak dr Korea dan PR berupa mission report dan draft summary record ke Jakarta.Bulan ini lebaran keluarga Bapak datang semua ke Jakarta. Surprisingly, Tante Dita membawa kabar bahagia bahwa beliau akan mengakhiri masa lajangnya pada bulan Juli. Alhamdulillah.

Bulan Juli, kesehatan ga bersahabat, dua kali ambil cuti sakit termasuk kepala pening gegara draf summary record, haha. Bulan ini ke Surabaya untuk pernikahan tante Dita, what a day! Akhir bulan ini kalo ga salah gw mulai gabung di grupnya RFI Bintaro, yang sampai sekarang gw jarang lari bareng mereka tapi seringnya jadi silent reader yang memanfaatkan info2 terbaru ttg lari. Haha.

Bulan Agustus, gw ke Jogja dan Bali untuk nikahannya Danar dan Asti. Jujur, ambiencenya beda banget pas ke Jogja kayak masih gloomy galau entah karena apa, pas di Bali lebih relaks. Haha. Pas di Bali ketemu Bunda Tatty yang sharing kalau FIM baru buka posko dan rumah belajar di Desa Dangiang, Lombok. Jadilah gw beli tiket ke Lombok untuk berangkat di minggu pertama bulan September di hari libur kejepit, haha.

Bulan September, menghabiskan waktu bersama relawan FIM di Lombok, alhamdulillah juga dikasih kesempatan main sama Riza dan keluarga serta alumni2 kelarpm haha. September juga mengulang pertemuan dengan kakak alumni US yg tetiba minta tolong sesuatu sama gw.

Oktober, gw ga ke mana2 sih, haha. Oh, I broke the 10k record 1:40s mins at Tjanting Run 2018! Alhamdulillah, bisa break the limit 1:10, walaupun abis itu engkel kanan sakittt. Dasar gendut, dah badan 90.5kg dibawa lari 10kilo. Haha. Oh ya, berat gw naik signifikan di tahun 2018 ini dr 82kg di awal tahun, skg jadi 92kg. Mampus deh gw, makin susah nyari baju, makin dibully banyak orang makin susah dapet jodoh (KATANYA!)

November, I forgot haha. 2 temen sedivis resign, gw kelimpahan ngurus Jepang setelah itu (yang ternyata ribet banget). Oh ya, gw selesai les Bahasa Spanyol, level A2. Mulai kursusnya dari Bulan Agustus, nama gurunya John dari Kolombia. Gw berhasil menyelesaikan satu tugas buat video dalam bahasa Spanyol yang bisa kalian search di Youtube!

Desember, tiap minggu ke kawinan, minggu pertama ke Surabaya jadi panitia nikahan Ardhyan (first of the time, jd penjaga souvenir), minggu kedua nikahan Dira dan Ferly, minggu ketiga nikahan Mila.  Alhamdulillah minggu ke empat ga ada nikahan, cuma pergi ke suatu tempat yang semoga doa2 yang dipanjatkan semua diijabah, semoga segera datang laki2 sholeh yang tepat utk menikahi saya, amin.

Bicara soal nikah, gw mau share, 2018 adalah tahun di mana fans2 gw menikah, haha. Alhamdulillah ya, rezeki ga ke mana. Jodoh sudah ditakdirkan, ga perlu diplot sama manusia, semua udh tertulis di Lauhul Mahfudz, siapa, di mana, kapan dan dengan cara apa. Semoga yang belum ketemu jodoh (termasuk saya) bisa segera dipertemukan dengan jodoh terbaik dengan cara dan waktu yang tepat. Amin.



Read More
1. Tired

I must admit that my body (and mind) are getting older, thus there are problems came up when I go home late night, lack of sleep and rarely doing sport. It's not good when you realized that you are now 3 years ahead of 30 years old, yet your body age is 52 years old (because I am currently obese, type 3). I am tired like every day, even when what I did is just go for work and directly go back home. Why oh why?

2. Lose of self-control (about time and food)

I am not a discipline kind of person. I go to bed late and wake up late. I hardly control what I eat, thus my weight increase 9% from earlier this year. In addition, I am very dependent on the external factors i.e. food served from my offices, friends' invitation to go hang out, family gathering, etc. Ah, I should be more discipline. Perhaps, I should write every day-week-month agenda and plan what to eat for a day. What do you think?

3. Blank of life targets

If you read my blog post since 10 years ago, you may found some posts that list on specific targets. About being or achieving something in my college's days or just a short trip to where. But, for now, the list is not there anymore. I am still writing my life targets, but not publishing it here, I published it on my mind. Hahaha.
Yeah, I was so terrible about what is going to happen in my life haha.
Maybe because at this age, I haven't achieved the job that I am dreaming of or the partner that I can look up to. Ah, I know, life is too short if you keep complaining. So, just enjoy and be grateful every day.

Cheers,

Avina
Read More
Hi all!

I come back after a quite long hiatus, haha.

Yesterday, as a part of my training ahead of the 25 October, I declare myself to commit for 1 day 1 post on this blog. The post will not be long, only 300 words as I want to practice my writing skill for the upcoming online exam. So, today topic is working about "Working at the Intergovernmental Organisation".

I am currently working at the intergovernmental organization in Jakarta. I have been working here for six months. Have you heard about ASEAN? Yes, the Association of South East Asian countries which consists of 10 member states is one of the regional organization which headquartered in Jakarta. I am working at the ASEAN Secretariat which basic function is to provide for greater efficiency in the coordination of ASEAN organs and for more effective implementation of ASEAN projects and activities.  (https://asean.org/asean/asean-secretariat/)

So, our day to day task is mainly to facilitate the Member States on coordination and the implementation of the organ projects and activities.  As an intergovernmental organization, the conduct of ASEAN is based on the agreement of the 10 member states. On 20 November 2007, the leaders of ASEAN Member States signed the ASEAN charter which sets the rule and regulation governing this organ. To support the works of this organization, the ASEAN Secretariat was set up as early as 1976 and until now, the secretariat is expanding as the ASEAN organs grow.

Working at the intergovernmental organization means you need to familiarize yourself with a high-level bureaucratic and diplomatic protocols. You have to be aware of your position, responsibility and you have to follow the rules and regulations, standard operating procedures and the practice. Please bear in mind that you work in an organization that already have established practices, so you have to learn quickly and do not hesitate to ask/clarify something which you do not understand. Do not make a new normal, just try to improve your communication skills to your supervisors and your fellow colleagues. 

It might look cool when someone heard about your current job and your office. But after all, the best part of the job is when you enjoy doing it and you fond of what you do. You will find it rewarding in the end when you know that you have learned more than you give.

Best,

ANW


Read More
Today, 16 July 2018, is the first day of school in Indonesia academic calendar for kindergarten to senior high school. The government, actually pak Anies Baswedan, the former Minister of Education and currently Jakarta's governor had campaigned on the important of parents accompanying their children for the first day. Mba Najeela Shihab of Semua Murid Semua Guru and founder of Cikal School has also campaigned on how parent's involvement is important for their children's first 100 days at school.

I suddenly remembered the memories of my first day at schools. Of all this 27 graceful years that Allah has given me to live, I am so thankful that my parents always accompanied me on the first day at schools.

My memory falls on the first day at school at SD Al-Azhar Rawamangun. My first primary school. I was accompanied by Bapak to go to class 1D. I remembered that Bapak accompany me and watched me lined up at the school yard for ceremony. However, I also remembered how I was crying because I am afraid that Bapak gone after I go to class. I think it was for the first week that I can't handle my tears down realizing that Bapak did'nt accompany me for the whole day at school. Haha.

My second memory going to next first day at SD Al-Azhar 4 Keb. Lama. As "anak pindahan", of course I don't have friends at first. I still remember on the first day at school, Mama always have a time to send me to school by herself, yes it was. Bapak and Mama always dropped me and my sisters at schools back then. They will dropped us at school then go to work. I still remember the time that maybe around 20 years ago, Bapak, in his younger age, would be angry if someone cut his way on the road when driving us for school. It was horrible, believe me. Jakarta's traffic every now and then always "kejam"haha. But that's okay for sure. At least we had parents to dropped us at school, alhamdulillah!

On Junior High School, I do remember, the first day at school, I also dropped of by Mama and Bapak.   They always sent me to school by car until sometimes in the middle of the year, they decided for me to take "antar-jemput" service. Since then, I think on the first day of 2nd and 3rd grades, I never been accompanied by them again. Anyway, I already a teenage back then, so no problem on it haha.

On Senior High School, they sent me on 16 July 2005 to MAN Insan Cendekia Serpong. If not mistaken, I was accompanied by my family including Yang Kung (al fatihah for him). They dropped me off to the boarding school and I remembered Mama and my sisters accompany me to the dormitory. Because it was a senior high school level (and it's a boarding school anyway), parents can only drop of on the first day of orientation (it was Saturday btw, not Monday).

For sure, parents accompanying children at first day of school will give the children courage and confidence. Especially for children who just enter kindergarten and primary school, it means a lot for them to have parents dropped them off and pick up them after school (if can).

Yeah, I will do it of course, someday if I have one :)
Read More
This Ramadhan, I did not make any i'tikaf  for staying a night in the mosque to pray, recite Al-Qur'an and do anything that is necessary to add my amal.

My dad woke us up this morning to eat sahoor, and he asked my mom "Where is Nana? Is she doing an i'tikaf?". My dad realized that every Ramadhan, usually I did i'tikaf on one night (or two) in the last 10 days.

Unfortunately, not for this Ramadhan. Not that I do not want to perform the i'tikaf, but because I can't manage my time wisely during this holy month. Gone are the days when I can finished reading the Holy Qur'an for one month, gone are the days that I performed more Sunnah prayers in the night, gone are the days that I can get proper sleep.

All but none because I can't manage my time wisely, carefully and securely. I really hope that after this I can manage my time more wisely and carefully. I think, I need to put on an agenda where work and other stuffs are put on properly.

And in the last day of Ramadhan 1439H, I just want to convey my deepest sorry for all the mistakes me and my family have done. Let us start the new chapter after Ramadhan as the Muttaqien. 
Amin ya rabb.


Jakarta, 29 Ramadhan 1439H/ 14 June 2018
Read More
Previous PostPostingan Lama Beranda